Uusi taidebiennaali yhdistää nykytaiteen ja muotoilun

25.1.2019Kirjoittaja: Rosa Kuosmanen
Teoksia tulee esille Fiskarsin Puimalaan ja Viljamakasiiniin (kuvassa) sekä ulkotiloihin. Kuva: Fiskars Village

Fiskarsin vanhalla ruukkialueella Raaseporissa järjestetään kesällä ensimmäistä kertaa uusi taidebiennaali, Fiskars Village Art & Design Biennale. Nykytaidetta ja muotoilua yhdistävä tapahtuma pyrkii tuulettamaan tapoja, joilla biennaalinäyttelyitä on perinteisesti tehty.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Fiskars Village Biennale esittelee kesällä Fiskarsin perinteisessä ruukkimiljöössä sekä paikallisia että kansainvälisiä nykytaiteilijoita ja muotoilijoita. 19. toukokuuta avautuva taidefestivaali koostuu kolmesta näyttelykokonaisuudesta ja laajasta oheisohjelmasta. Biennaalin tuotannosta vastaa Luovi Productions, toimija myös Helsinki Design Weekin taustalla.

Uusi biennaali painottaa monialaisuutta ja paikan tuntua: nykytaiteeseen, designiin ja taidekäsityöhön jakautuvat kolme näyttelykokonaisuutta ammentavat Fiskarsin erityisestä tunnelmasta ja historiasta. Biennaalin nykytaideosuudesta vastaa kuraattori Jenni Nurmenniemi.

”Tässä biennaalissa erityisen kiinnostavaa on paitsi upea ympäristö ja yhteisö joihin näyttelyt kytkeytyvät, myös halu kokeilla ja tuulettaa tapoja, joilla biennaalinäyttelyitä on perinteisesti tehty. Massiivisen skaalan sijasta haluamme korostaa lähestyttävää mittakaavaa taiteen parissa oleiluun”, Nurmenniemi sanoo.

Jenni Nurmenniemi. Kuva: Hertta Kiiski

Nurmenniemen kokoama näyttely Kanssaelo – Beings with esittelee teoksia noin kahdeltakymmeneltä kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, joista osa esittää teoksiaan ensi kertaa Suomessa. Monimuotoisten nykytaideteosten lisäksi näyttely tulee sisältämään esimerkiksi yhteisöllisiä teeseremonioita ja ekosomaattisia harjoitteita.

”Yhdessä koettavat pienimuotoiset tapahtumat ja erityisesti kuuntelemisen taidon tietoinen harjoittaminen tulevat olemaan tärkeä osa näyttelyä”, Nurmenniemi lupaa.

Nurmenniemi on työskentelyssään tarkastellut erityisesti taiteen ja ekologisen ajattelun kohtaamispintoja. Myös Fiskars Village Biennalessa lajienvälisyys ja ympäristöteemat tulevat olemaan esillä niin näyttelyn sisällöissä kuin biennaalin tuotantotavoissa.

”Minulle on tärkeää, että näyttelyn järjestämisessä huomioidaan ekologisia ja sosiaalisia ulottuvuuksia: koitamme tehdä fiksuja valintoja suhteessa näyttelyn ympäristövaikutuksiin”, Nurmenniemi kertoo. ”Sosiaaliseen kestävyyteen on kiinnitetty huomiota muun muassa siten, että näyttelyssä mukanaoleville taiteilijoille katetaan kulut ja maksetaan palkkiot osallistumisesta. Voisi ajatella, että näiden asioiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä, mutta näin ei ainakaan toistaiseksi ole ollut suurten taidetapahtumien tuotannoissa.”


Näyttelyssä nähdään teoksia muun muassa seuraavilta taiteilijoita: Elina Minn, Dambi Kim, Candice Lin, Jaana Laakkonen, Tove Storch, Richard Ibghy & Marilou Lemmens, Laura Põld, Leah Beeferman, Lene Baadsvig Ørmen, Louise Waite, Marjolijn Dijkman, Nabb+Teeri, Tuomas Aleksander Laitinen, Raimo Saarinen, Aki Sasamoto, Alma Heikkilä ja Johannes Heldén.