Mäntän kuraattori Pirjetta Brander: ”Tiesin taiteilijoiden tarttuvan teemaan kuin nälkäinen koira lihapalaan”

9.6.2017Kirjoittaja: Emmi Kantola
Pirjetta Brander kuratoi vuoden 2017 Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyn. Kuva: Marko Marin.

Mäntän kuvataideviikot kiteyttää Kesän kaikessa ihanuudessaan ja kamaluudessaan. Kuraattori Pirjetta Brander valitsi näyttelyyn taiteilijoita, joilla on sanottavaa ja itsevarmuutta.

Pirjetta Branderilla on ollut kesä-teema pitkään pöytälaatikossa.

”Se tuntui vähän hassulta ja tyhmältä, koska kesänäyttelytraditio on Suomessa pitkä. Silti tähän mennessä ei ole ollut kesäaiheista näyttelyä tai ainakaan sellaista, mistä minä olisin kuullut. Tunsin myös aika paljon taiteilijoita, joiden tiesin tarttuvan aiheeseen kuin nälkäinen koira lihapalaan. Teema on sopivan laaja, eikä liian rajoittava. Lisäksi koko yleisöllä on kosketuspinta kesään. Se ei ole liian teoreettinen tai vaikea.”

”Olen valinnut sellaisia taiteilijoita, jotka ovat tehneet tätä kauan ja kehittyneet älyttömän taitaviksi. Mauno Koivistoa lainatakseni, taiteilijalla pitää olla sanottavaa ja kykyä sanoa se.”

Näyttely levittäytyy kuvataideviikkojen pääpaikalta Pekilolta Mäntän keskustan halki Vilppulaan saakka. Mukana on 37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää. Branderin kuratoima kokonaisuus muuntaa Mäntän kesätoiminnan rinnakkaistodellisuudeksi ja kiteyttää kesän koko kirjon.

Branderille kesä on merkinnyt aikojen kuluessa erilaisia asioita: lapsena vapautta, joutilasta aikaa ja ajattomuutta.

”Ei tarvinnut olla koulussa, mitä olen vihannut suoraan sanottuna aina.”

Teini-ikäisenä kesä tarkoitti ulkona olemista ja festivaaleja. Aikuisena kesät ovat merkinneet enemmän velvollisuuksia kuin huvituksia. Kymmenen vuotta sitten Brander löysi kuitenkin lapsuuden kesän vapauden tunteen uudestaan purjeiluharrastuksen myötä.

Pirjetta Brander on itsekin osallistunut Kuvataideviikoille taiteilijana kahdesti, vuosina 2000 ja 2011, jolloin esillä oli installaatio Jättiläinen.

Taiteilijoita uransa parhaassa vaiheessa

Koskelan yläkoulun seiskaluokkalaiset tarttuivat siveltimiin ja maalasivat ensimmäiset puut Viva Granlundin yhteisöllisessä teoksessa Suomi 100+++. Kuva: Marko Marin.

Suomen 100-vuotisjuhlavuotena Mäntän näyttelyyn on valittu taiteilijoita, jotka ovat Branderin mukaan tällä hetkellä parhaimillaan. Uraansa vasta aloittelevia taiteilijoita ei tänä vuonna näy, vaan mukana olevilla taiteilijoilla on jo paljon kokemusta.

”Olen valinnut sellaisia taiteilijoita, jotka ovat tehneet tätä kauan ja kehittyneet älyttömän taitaviksi. Heillä on sanottavaa ja varmuutta. Mauno Koivistoa lainatakseni, taiteilijalla pitää olla sanottavaa ja kykyä sanoa se.”

XXII MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT
KESÄ-näyttelyn taiteilijat

Suomen juhlavuosi näkyy Mäntän Kuvataideviikoilla Viva Granlundin yhteisöllisessä teoksessa 100+++ puuta. Paikallisin voimin maalattu muraali on toteutettu Mäntän keskustassa sijaitsevan aution kaksikerroksisen kivitalon kaikkiin ulkoseiniin. Teos viittaa moninaiseen tulevaisuuteen: jokainen maalattu puu edustaa tekijäänsä, ja maalaamiseen osallistuvien erilaisten ihmisten juuria ja elämää.

Brander on pyrkinyt näyttelyssä moniäänisyyteen valitsemalla mukaan eri puolella Suomea asuvia ja eri tekniikoilla työskenteleviä taiteilijoita. Mäntässä on esillä niin mediataidetta ja installaatioita, kuin veistoksia ja maalauksia.

”Yhteinen nimittäjä taiteilijoilla on, että kaikki ovat hirvittävän taitavia. Kaikki ovat satsanneet teoksiin, ja se näkyy: näyttely on todella runsas ja monipuolinen. Toivon, että tänne tullaan iloisella ja uteliaalla mielellä.”

Lue myös:

Mäntän kuvataideviikkojen teema on ihana ja karmea kesä